Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #9: Cuketové burgery

utorok 12. mája 2015

Bentó week #9: Cuketové burgery

V minulom príspevku som spomínala, že nedeľa sa pre mňa niesla v duchu šéfkuchára a zvládla som pripraviť hneď niekoľko porcií obedov, aby som v priebehu týždňa nestresovala, že nestíham. Druhým jedlom boli tieto jednoduché burgery naplnené cuketou, ktorá ich príjemne osviežila. Žiadna veda, všetko pekne zmiešať na jednu hmotu, vyformovať placky, bác s nimi na grilovaciu panvicu, nechať vychladnúť, šupnúť do mrazničky a tramtatatáááá, vytiahnuť v prípade potreby.

Na 4 gigantické burgery potrebujeme:
  • 400 g mletého bravčového mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malú cuketu
  • 1 vajce
  • bylinkovú soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Mleté mäso ochutíme soľou a korením a dobre premiešame. Cesnak a cuketu postrúhame najemno a zmiešame v miske spolu s vajcom a bravčovým. Rukami, ide to tak najlepšie, vyformujeme placky s hrúbkou tak do jedného centimetra. Na rozpálenej grilovacej panvici grilujeme z oboch strán, kým i stred nie je prepečený. Burgery môžeme v priebehu grilovania trochu popritláčať obracačkou, aby pustili trochu vody, ktorú cuketa obsahuje. 



Potom už nie je nič jednoduchšie, ako placky uložiť do krabičky. Vrelo tento recept odporúčam aj na leto, kedy sa už bude dať grilovať vonku a určite potešia aj zarytých odporcov zeleniny, pretože takto ju do nich nenápadne dostanete. 

Vložiť burger medzi polky žemle a smelo na piknik! Samozrejme, to bude chcieť ešte nejaký dodatok: trebárs horčicu, alebo kečup pre klasikov, ale ja sa prihováram za avokádo! Okrem toho, správny hamburger by podľa mňa nemal byť bez roztopeného plátku syra a listového šalátu. Och, och a ešte paradajka! Tú naozaj nevynechávajte! Pre paleo vyznávačov, žemľa sa dá úplne vypustiť alebo nahradiť: napríklad grilovanou cuketou či baklažánom, portobelo šampiňónmi.. Vidíte ako jednoducho sa dá tento recept variovať? Dokonalé!



No a ešte príprava do práce.. skúšam taký malý experiment v podobe acidka. To môžem piť bez obáv, že ma niekto prichytí pri prežúvaní. 


Ako si vy predstavujete správny hamburger? Dajte mi nejaké tipy!

3 komentáre:

  1. Ahoj tak mne velmi chuti aj fasirka z tuniaka. Raz som robila aj hovädzio kelovú,ta bola super,recept je mozno aj blogu. Inak burgery nerobim, z tej zemle sa aj tak nenajem a tak radsej uprednostnim zemiaciky.ale ten napad s cuketou alebo baklažánom je supee! To by ma nenapadlo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hovädzí burger s kelom, to ma zaujalo, znie to super ;)
      A grilovanú cuketu alebo baklažán namiesto žemle mám v pláne už dlho, len jaksi vždy z toho vzíde, neviem čím to je. Ale ak vyskúšaš, daj mi vedieť ;)

      Odstrániť
  2. Ahoj tak mne velmi chuti aj fasirka z tuniaka. Raz som robila aj hovädzio kelovú,ta bola super,recept je mozno aj blogu. Inak burgery nerobim, z tej zemle sa aj tak nenajem a tak radsej uprednostnim zemiaciky.ale ten napad s cuketou alebo baklažánom je supee! To by ma nenapadlo. :)

    OdpovedaťOdstrániť