Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Jesenná zelenina a pečené kuracie štvrte

nedeľa 1. novembra 2015

Jesenná zelenina a pečené kuracie štvrte

V kalendári prvého novembra, jeseň v plnej paráde, to neznamená nič iné, ako pekáč plný dobrôt zo záhrady (no dobre.. zo supermarketu). Takže áno, zase tekvica, zase ružičkový kel a po dlhšej odmlke aj pečený cesnak! Nejaké to kuracie mäso s fajnou chrumkavou kôrkou, aróma byliniek.. Cítite, ako vám nádherne vonia kuchyňa? Susedia si náhodou nutne potrebujú požičať kúsok soli, ryže, či len tak zazvonia na kus reči? Že nie? Chyba! To preto, že ešte nestojíte za sporákom a nepečiete! Najvyšší čas to napraviť, takže si vysúkajme rukávy a poďme do toho:
  • 2 kuracie štvrte
  • maslo
  • 2-3 PL balzamikového octu
  • hlávka cesnaku
  • sušený tymián, oregano a bazalka
  • provensálske korenie
  • bylinková soľ a mleté čierne korenie
  • cibuľa
  • 1/2 tekvice Hokkaido
  • 1-2 mrkvy
  • 1/2 vrecka ružičkového kelu
Štvrte umyjeme  a v miske premiešame s bylinkami, korením, soľou a octom. Mäso rozložíme na vymazaný pekáč a obložíme zeleninou: Hokkaido umyjeme a pokrájame na kocky (šúpať netreba), ružičkový kel zbavíme stopiek a prekrojíme na polovice, mrkvu očistíme a nakrájame na hrubé kolieska. Cibuľu prekrojíme na štvrtiny či šestiny, cesnaku zrežeme špičky a necháme v šupke. Keď máme všetky ingrediencie v pekáči, obložíme ich štedrou dávkou masla, posypeme ešte bylinkami a koreninami, pofŕkame octom a dáme do vyhriatej rúry piecť pri 200° na pol hodinu. Najprv pekáč zakryjeme alobalom/pokrievkou, potom dobre premiešame a štvrte obrátime a dopekáme, kým mäso nie je a povrchu chrumkavé a pri kosti úplne mäkké. 





Och, tak mi napadá, dokonalou čerešničkou na vrchu by bolo do pekáča pridať ešte červenú repu, myslím, že sa k zvyšku rozhodne hodí. Navyše by ten tanier bol ešte farebnejší a vernejšie by evokoval všetku tú pestrosť, ktorú máme možnosť vidieť za oknami. Čo vy na to?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára