Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Grilovaná bravčová panenka s fazuľovými strukmi a cvikľou

piatok 16. septembra 2016

Grilovaná bravčová panenka s fazuľovými strukmi a cvikľou

Jeden z obedov, ktorými sme sa kŕmili s maminou pri jej tohto týždňovej návšteve, bola táto jednoduchá a hlavne rýchlo pripravená panenka. Času nebolo nazvyš, preto tráviť pol dňa nad sporákom neprichádzalo do úvahy. Panenke veľa netreba, je to jemné mäso, ktoré, keď sa spáruje s vhodnými koreninami a lahodnou prílohou, poteší nejedného stravníka. Ó, príloha, to bola delikatesa z domácej záhrady starej mamy. Poctivo vypestovaná cvikla a fazuľové lusky - ochutiť, opiecť či povariť, vysypať na tanier a tramtadadááá, dobrú chuť, ďakujem.

Na grilovanú panenku:
  • bravčovú panenku na malé stejky
  • mletý koriander
  • mletú údenú papriku
  • trochu kvalitného oleja
  • trochu mletého korenia 4 farieb
  • worchestrovú omáčku podľa chuti
  • trochu limetkovej šťavy
  • niekoľko strúčikov cesnaku
Zelenina:
  • 2 malé červené repy (alebo jednu obrovskú)
  • 1-2 PL balzamikového octu
  • trochu raráškovho korenia
  • mletú červenú papriku
  • trochu sladkej čili omáčky
  • granulovaný cesnak
  • jednu dve hrste fazuľových strukov
Panenku umyjeme, zbavíme prípadných blán a nakrájame na asi 1 cm hrubé stejky. Ochutíme koriandrom, paprikou, olejom, korením, worchestrom, šťavou z limetky a prelisovaným cesnakom. Dobre premiešame a na rozpálenej grilovacej panvici z oboch strán grilujeme, kým mäso nie je zvnútra hotové a na povrchu sa nevytvorí charakteristická vzorka. 

Cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vo výpeku z panenky ju sprudka orestujeme, ochutíme octom, korením, paprikou, čili a cesnakom. Po chvíli možno pridať aj umyté a "fúzov" zbavené fazuľové struky. Stačí ich však aj uvariť v osolenej vode. Keď sú na skus, umiestnime ich do studenej vody, aby si zachovali peknú zelenú farbu. Zeleninu opekáme a v prípade potreby podlejeme trochou vody, aby sa nepripálila.

{Iný tip na prípravu strukov: deň predtým sme ich mali ako prílohu k opekaným kuracím stehnám - vo woku vo výpeku z mäsa ich opečieme ochutené údenou paprikou, cesnakom, talianskym korením a sladkou čili omáčkou}.





Mimochodom, ak by vás to zaujímalo, obed putoval do prenosných misiek, pretože sme si ho so sebou brali na návštevu brnenskej ZOO. Vedeli sme, že to bude výlet hádam na pol dňa, preto bolo treba sa na to patrične prichystať. Rozhodne je lepšie mať takto zásoby po ruke, ako sa spoliehať na reštauračné zariadenia, kde neviete, či ich ponuka bude podľa vášho gusta (to je ten menší problém) a v prijateľných finančných medziach (to už je bod k zamysleniu sa). Ak by ste teda mali nejaký voľný čas a roztatárené decká za chrbtom, určite ich tam vezmite. Alebo vlastne, ani nemusíte spadať do tak nízkej vekovej kategórie. Určite sa tam nájde niečo zaujímavé pre kohokoľvek.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára