Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cottage dip s popraskanými grilovanými paradajkami

štvrtok 13. júla 2017

Cottage dip s popraskanými grilovanými paradajkami

Niet nad dobrý dip, ktorý by ste mohli servírovať ako predjedlo, medzichod či proste doplnok pri príležitosti stolovania väčšej skupiny ľudí. Je ideálny na jednohubky, namáčanie pečiva, kúskov čerstvej či varenej/pečenej/grilovanej zeleniny. Prísne vzaté, žiadne takéto posedenie by sa nemalo zaobísť bez na prvý pohľad nenápadnej, zato extrémne dôležitej misky. Najmä ak sa radovánky pretiahnu na dlhé hodiny, oceníte (a vaši hostia tiež), ak budú môcť zamestnať svoje ruky a žalúdok niečím drobným popri debate a čakaní na hlavné chody. Dobre, nie je vyslovene povinnosť mať ho na prestretom stole, ale jeho prítomnosť nikoho neurazí. Zaujímavá kombinácia malých hrudiek cottage syra s grilovanými paradajkami, ktoré pečením či grilovaním postupne popraskajú a pustia tak sýtu šťavu poteší zmysly aj náročnejších stravníkov. Výnimočným bonusom je pridanie solídneho množstva cesnaku a citrónu, ktoré jedlo razom osviežia. Aby sa skutočne jednalo o ľahko naberateľný dip, popraskané paradajky odporúčam nasekať na ešte drobnejšie kúsky a celú hmotu premiešať so syrom, nech sa jednotlivé zložky rovnomerne rozdistribuujú. Na fotkách som si tento posledný krok odpustila, pretože na taký neestetický obrázok by ste sa dívať nechceli (a ošklivé snímky sú mojou špecialitou, takže načo ich zbytočne ešte viac ohaviť). Ako som už nadhodila, dip možno jesť nanesený na krajec chleba, ale veľmi dobre poslúži aj ako doplnok k zelenine, či už čerstvej alebo pečenej. A nezabudnite na semienka! Nielenže dodajú vzácne mastné kyseliny, ale obohatia dip o ďalší level štruktúry. A teraz už dobrú chuť!
  • 2 PL kvalitného oleja
  • 150-250 g cherry paradajok (množstvo záleží podľa počtu stravníkov)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • trochu papriky
  • kôru a šťavu z pol citrónu
  • oregano - najlepšie čerstvé, ale v prípade nutnosti aj sušené
  • štipku soli a korenia podľa chuti
  • 200-400 g cottage syra (množstvo záleží podľa počtu stravníkov)
  • zmes sezamových, ľanových semienok a mandľových plátkov na servírovanie + čerstvé bylinky
Grilovaciu panvicu spolu s olejom zohrejeme a následne pridáme cherry paradajky (pokojne aj s celou vetvičkou, ak ich máme v takejto forme). Ochutíme prelisovaným cesnakom, paprikou, oreganom, citrónovou kôrou i šťavou, soľou a korením. Opekáme zo všetkých strán, kým paradajky nepopraskajú. Preložíme z panvice a nakrájame na drobnejšie kúsky. Pozor, snažíme sa zachovať všetku šťavu, ktorú pustia. 


Cottage rozprestrieme do misy a navrstvíme naň paradajkovú zmes. Ak sa nám žiada, môžeme ešte pokropiť lyžičkou oleja. Dip premiešame, posypeme štedrou dávkou semienok a ozdobíme čerstvými bylinkami. Okamžite podávame. 






Aký je váš vzťah k dipom, dressingom, nátierkam a pomazánkam? Používate ich v kuchyni bežne a nesmú chýbať na každej väčšej akcii alebo si vystačíte úplne bez nich? Čím napokon ponúknete svojich hostí ak neberieme do úvahy hlavný chod? Spoliehate sa len na koláče a slané pochutiny (čipsy, tyčinky a podobne)? Informujte ma, som zvedavá!
Ale tento dip si pripravte. Ak sa môžem zdôveriť, je tak dobrý, že ja som ho celý zjedla len tak samotný. A veru som sa zalizovala aj za ušami. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára