Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Thajské kuracie Satay (s arašidovo-kokosovou omáčkou)

utorok 4. júla 2017

Thajské kuracie Satay (s arašidovo-kokosovou omáčkou)

Ak by som si mala vybrať jeden jediný recept na kuracie mäso, tak vážení priatelia, bol by to TENTO! Bez srandy, je dokonalý. Explózia chutí, trochu pikantný, exotický, netradičný, ale stále vyvážený, všetko spolu nádherne ladí a budete ho chcieť znovu a znovu a znovu, až do konca všetkých dní. Obsahuje totiž jednu ingredienciu, ku ktorej som si vytvorila silnú závislosť a druhú, ktorá jej presvedčivo šliape na päty. Arašidové maslo v tesnom závese s kokosovým mliekom. No môže byť na tejto kombinácii niečo zlé?! Thajčania veľmi dobre vedia čo robia, pretože primiešaním ich klasickej červenej kari pasty toto trochu sladké, trochu slané jedlo dostane naviac štipľavejší podtón a tak sa začína naša cesta do pekiel. Niet návratu, z opojenia chutí sa nedá vymaniť. Mimochodom, mami, ak Ti ešte stále jemné arašidové maslo bez chrumkavých kúskov "nereže", toto je jedinečná šanca, ako ho použiť a budeš sa oblizovať nielen za ušami, ale aj na temene hlavy a zásoby pohárov v Lidli razom padnú útokom. Čím chcem upozorniť, že prichádzam v pravej chvíli, pretože v spomínanom reťazci práve prebieha americký týždeň. Treba si doplniť zásoby. Ale nebolo to zámerom, recept mám pripravený dlhšie, než som zistila, že daná akcia bude prebiehať, niekedy je však zhoda náhôd až neuveriteľná.
Kuracina sa v kokosovom mlieku najprv marinuje, preto do seba vsiakne dostatočné množstvo tekutiny, ktorá mäso robí krehkejším, lahodnejším, šťavnatejším.. navyše sa nasýti pochutinami, ako je sójová omáčka a už uvedená kari pasta, takže ďalší siahodlhý zoznam ingrediencií ani nepotrebujeme. Samotné arašidové maslo ide potom až do omáčky, preto sa bez nej daný pokrm neopovažujte pripraviť, boli by ste tak ochudobnení o zážitok ako z inej dimenzie. Omáčku môžete podľa potreby pripraviť v konzistencii, ktorá vám viac vyhovuje, extra hustá, riedka, na tom nezáleží, ale myslím si, že je príjemnejšia, ak je akurát tak tekutá, aby pomaly stekala z vidličky. Posledným tajomstvom na záver je vmiešať dnu citrónovú šťavu, ktorá  pôsobí ako vyvažovací faktor medzi všetkými chuťami. Neprevažuje tak ani prílišná ostrosť kari, slanosť sójovej omáčky, ani priveľa kokosu, podstatou ostáva arašidová chuť, ktorá MUSÍ byť hlavnou hviezdou dňa!

Mäso a marináda:
  • 500 g kuracích pŕs a stehien - horných i dolných (s kosťou)
  • 60 ml kokosového mlieka
  • 30 ml sójovej omáčky
  • 15 ml červenej kari pasty
Satay omáčka:
  • zvyšok plechovky kokosového mlieka
  • 30 g jemného arašidového masla
  • 2 ČL sójovej omáčky
  • 1 ČL červenej kari pasty
  • šťavu z citrónu, podľa chuti
  • bazalku, pažítku a cherry paradajky na ozdobu
Kuracie stehná a prsia nakrájané na menšie kocky naložíme do veľkej misy a zalejeme kokosovým mliekom, sójovou omáčkou a kari pastou. Dobre premiešame a zakryjeme potravinovou fóliou. Mäso necháme niekoľko hodín odstáť, ideálne cez noc. 
V čase prípravy môžeme zvoliť aj gril, ale postačí panvica či wok. Uložíme doň kuracinu a najprv sprudka zo všetkých strán opečieme. Neskôr plameň stlmíme a zvoľna restujeme. Ak sa všetka marináda nevsiakla do mäsa, v priebehu varenia ho ňou podlievame. S dĺžkou opekania to nepreháňame, stačí tak 10-15 minút, kým mäso nie je mäkké i pri kosti, ale nie vysušené. 


Popri tom pripravíme omáčku. Do rajnice vlejeme zvyšok kokosového mlieka, sójovú omáčku, kari pastu, pridáme maslo a dobre premiešame. Necháme maslo úplne sa rozpustiť a varíme do zhustnutia a požadovanej konzistencie. Na záver ochutíme citrónom a ešte raz premiešame. Omáčku servírujeme s hotovým mäsom ešte teplú, pretože ochladzovaním hustne. Jednotlivé porcie ozdobíme bazalkou, pažítkou a paradajkami a ako prílohu môžeme servírovať napríklad dusenú brokolicu.    






Viete koľko premáhania a pevnej vôle som musela vynaložiť, aby som sa na celú misu okamžite nevrhla, ale rozdelila ju do povestných prenosných nádobiek do práce? Boli to hotové muky, sliny mi tiekli horšie, ako Pavlovovmu psovi a rovnako zmučené psie oči som hádzala na ich voňavý obsah.
  

Ak podobné pohľady teraz venujete monitoru pred sebou, ľahká pomoc! Upaľujte do kuchyne, berte náčinie, navliekajte zásteru, riešenie je jednoduché! Hlavne, pre boha Vás prosím, toto jedlo si pripravte! Naozaj nebudete ľutovať. Nedeste sa toho, že suroviny, ktoré obsahuje nie sú úplne stabilnou zložkou domácej kuchyne. Aj keď sa môže zdať, že sú príliš, ako by som to nazvala.. extravagantné, ich chuť Vás dostane. Najmä ich unikátne spojenie. Dobre, odpustím Vám, ak nechcete použiť kokosové mlieko. Dá sa nahradiť smotanou. Aj kari pasta s prižmúrením oka môže byť vymenená za inú pikantnú zložku. Ale neopovážte sa akýmkoľvek spôsobom špekulovať nad tým, ako obísť arašidové maslo! To by som vám neodpustila. Ani váš žalúdok. 
Posledná poznámka na záver venovaná do rodinných kruhov: mami, fakt si to urob a naservíruj Janovi. To som SKUTOČNE zvedavá, čo na to povie. Ďakujem 😄😋

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára