Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cuketovo šunkovo kelový pekáč s Balkánskym syrom

pondelok 7. augusta 2017

Cuketovo šunkovo kelový pekáč s Balkánskym syrom

Dlho som premýšľala, ako nazvať tento recept a nič vhodnejšie, než máte možnosť vidieť hore mi nenapadlo. Trochu zdĺhavé, ale vystihuje obsah a podstatu. A je príjemné hneď na rovinu vedieť, čo vás čaká. Hoci, len z názvu si nemôžete urobiť dostatočnú predstavu o tom, aký dobrý je tento pokrm. Priznávam bez mučenia, na počiatku som mala trochu inú víziu o výsledku, ale neľutujem, s finálom som rovnako spokojná a dúfam, že zaujme aj vás.
Tak postupne: základom je cuketa, ktorá okupuje naše záhradky a preto sa aktuálne recepty na  všetky jej možné spôsoby hodia. Nesmú chýbať paradajky, ktoré jedlu dodajú vítanú šťavnatosť a akúsi omáčku. Aby nám kúsky zeleniny ľahko kĺzali dolu krkom. Nie je to však len o zelenine, nemalú úlohu v pekáči zohráva aj chutná šunka, ktorá príjemne oživí a obohatí o živiny tento inak v podstate ľahký letný pekáč. Chrumkavý kel s cibuľkou pripoja celkom inú štruktúru a ďalšiu vrstvu vitamínov, farby a chuti. No a žiadna správna pečená misa by sa nemala zaobísť bez dobrého syra! Tentokrát som sa rozhodla neísť cestou roztopeného povrchu, z nejakých neznámych príčin som si toto jedlo spárovala s opečeným kúskom, ktorý bude dobre držať formu a diktovať tak trochu smer rezu pri servírovaní jednotlivých porcií. Na toto sa veľmi dobre hodí Halloumi, či Feta, ale v našich lokálnych podmienkach stačí siahnuť i po cenovo dostupnejšom Balkánskom syre, efekt bude rovnaký.
Viete, ako to je so mnou a mojím vzťahom k zelenine, čím viac, tým lepšie, preto aj  na vrch putovala ešte posledná vrstva paradajok, tentokrát lúpaných domácich s cesnakom a bazalkou od drahej mamky. Túto vymoženosť asi nemá každý, ale stačí konzervu lúpaných paradajok z obchodu vylepšiť o čerstvý cesnak a bazalkové listy a máte čosi podobné.
Och, a jedna nepovinná vec: jedna z vrstiev v tomto už aj tak naloženom pekáči je baklažánový šalát od Yami, už som vám ho na blogu prezentovala. Kúpila som si téglik v akcii a nespotrebovala naraz celý, preto som zvyšok vpašovala do jedla. Nech nevyjde nazmar. Nemusíte si ho kvôli tomu kupovať (ale nebránim, je mimochodom veľmi chutný), preto stačí použiť napríklad kečup, paradajkovú omáčku, alebo na na to vykašľať a prihodiť viac čerstvých paradajok. Nech je šťavy dostatok. A hlavne, nebáť sa a improvizovať!
  • 1 veľkú cuketu (280 g)
  • 1 cibuľu
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL údenej papriky
  • soľ + korenie
  • niekoľko listov kelu (2-3) - bez stonky
  • 100 g baklažánového šalátu s paradajkami (Yami) - kečup, paradajková omáčka, omáčka na pizzu..
  • 1 veľkú paradajku
  • 2-3 plátky šunky (Moravské údené z Lidlu je super!)
  • 100 g Balkánskeho syra
  • 1 pohárik lúpaných paradajok (s cesnakom a bazalkou)
  • čerstvú bazalku na ozdobu 
V hlbokej panvici na troche oleja opražíme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Pridáme balzamikový ocot, papriku, soľ a korenie a dusíme, kým nezačne karamelizovať. Kel zbavíme stonky, nakrájame ho na tenké rezance a vložíme k cibuli. Opekáme, kým nezvädne a nezmäkne. Zmes odstavíme bokom.
Cuketu nakrájame pozdĺž na plátky, ochutíme koreninami a v jednej vrstve rozložíme do pripraveného pekáča. Povrch potrieme baklažánovým šalátom (kečupom/omáčkou..) a rovnomerne obložíme kolieskami paradajky. Na ňu umiestnime plátky šunky.


Nasleduje kelovo-cibuľová vrstva a potom Balkánsky syr nakrájaný na širšie plátky. Takto zostavený pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15 minút, kým syr nezozlatne. V tomto momente povrch obložíme poslednou vrstvou lúpaných paradajok a vrátime dopiecť na ďalších 15 minút, kým všetky vrstvy nie sú mäkké a paradajky pustili časť svojich štiav.
Hotovo, jednotlivé porcie servírujeme s čerstvou bazalkou.










Dovolím si tvrdiť, že tomuto jedlu nič nechýba. Obsahuje hneď niekoľko druhov zeleniny, je pekne farebné, šťavnaté, poteší i mäsožravcov a potrebné bielkoviny dodá i Balkánsky syr. Ten okrem iného pokrm ochutí, pretože obvykle je výrazne slaný, preto by som s ochucovaním postupovala opatrne. Karamelizovaná cibuľka schovaná v chrumkavom kele je vítaným bonusom a každá vrstva dodá iný osobitý šmrnc. Ideálny spôsob ako začať nový pracovný týždeň. Niečo sýte, pestré a lahodné hneď zlepší náladu a nám sa tak bude lepšie bojovať s prekážkami v robote. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára