Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cuketové košíčky plnené krémovým syrom

streda 6. septembra 2017

Cuketové košíčky plnené krémovým syrom

Sezóna cukiet je už ta-tam, ale ak sa vám v komore povaľujú ešte nejaké kusy, je načase využiť poslednú príležitosť a pripraviť si z nich niečo dobré. A samozrejme nenáročné a priamočiare. Napríklad tieto košíčky, ktoré na prvý pohľad môžu pôsobiť nenápadne, skrývajú však v sebe harmóniu chutí, na ktorej si váš jazyk zgustne. Cuketový základ nám tvorí akoby samotné cesto, spevnené je len vajíčkom, ale napriek tomu dobre drží pohromade, takže sa nemusíme báť, že by sa tieto "akože muffiny" rozpadali. Vnútri skrývajú výrazné zelené olivy a naviac lahodné jadro pozostávajúce z krémového syra. Môj bol s arómou chrenu, čo im dodávalo ďalší chuťový rozmer, avšak pokojne siahnite po klasickom neochutenom, sám o sebe je výborný a preto odporúčam šupnúť dnu jednu poriadnu lyžičku. Ešte nejaké koreniny, ak sa nám žiada, bylinky pre spestrenie a hotovo, nič viac netreba.
Samozrejme, ak olivy neobľubujete (a viem, že takých nie je málo.. ahoj, Hell!), zvoľte inú prísadu, napríklad také sterilizované šampiňóny či hrášok alebo kukurica by určite neboli na zahodenie, v každom prípade, odporcov olív nechápem a môžem vás len poľutovať, pretože podľa mňa prichádzate o výnimočnú pochúťku. Ale každému podľa jeho gusta, nesúdim, len konštatujem.
Keď už sme pri nahradzovaní, aj ten krémový syr nie je úplne povinný, službu nám urobí aj taký syr s modrou plesňou či trebárs hermelín, ó, alebo ricotta - to sú ďalší moji favoriti. No krémový má čosi do seba.
Ak by ste mali nutkanie pýtať sa na tú hnedú kôrku navrchu, bolo to zámerom. Ja mám všetky moje pečené výtvory rada trošku viac osmahnuté, ten chrumkavý, zlatistý povrch sa mi ráta a väčšinou ho mám najradšej. Ale aj tu sa riaďte radšej pocitom a srdcom a čas pečenia si prispôsobte svojim potrebám. Dúfam, že vám nič nebráni v tom pripraviť si tieto košíčky: ingrediencií na ne je skutočne máličko, celkový čas strávený ich výrobou nepresiahne 30 minút, pravdepodobne ešte menej ⇒ no čo viac si priať, ak nám v bruchu vyhráva sláčikové kvarteto a my si žiadame niečo teplé do žalúdka?
  • 1 cuketu - zhruba 200 g
  • 1 vajce
  • 1 ČL prášku do pečiva (bez fosfátov)
  • zo 2 PL krémového syra - 50 g → napríklad s príchuťou chrenu
  • hrsť zelených olív
  • obľúbené korenie alebo soľ a bylinky
Cuketu nakrájame na malé kocky, vložíme do vysokej nádoby a pridáme celé vajce s kypriacim práškom. Pomocou tyčového mixéra ich rozmixujeme na hladkú hmotu a pridáme dnu olivy nakrájané na kolieska. Cesto rozdelíme do pripravených silikónových foriem na muffiny. 


Pomocou lyžičky do stredu každého košíčka opatrne umiestnime kôpku krémového syra a formy uložíme na plech. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút, kým nie sú pevné a povrch je zlatistý. Dĺžku regulujeme podľa potreby. 






Košíčky sa hodia aj ako rýchly zdroj energie niekde na cestách, takže ak máte v pláne na poslednú chvíľu zorganizovať dovolenku na rozlúčku s letom, myslite na to, že si ich pokojne môžete pribaliť do batoha. Nezaberú veľa miesta, sú ľahké a prenosné a netreba k nim žiadne prílohy. Možno tak nejakú čerstvú zeleninu, pretože tej nikdy nie je dosť, najmä, kým ešte trvá sezóna. Potom to už bude s kvalitou, chuťou a dostupnosťou biedne a budeme sa musieť uspokojiť s ich gumovými náhradami vypestovanými v skúmavke. Alebo so zásobami v mrazničke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára