Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Halloweenske inšpirácie #1: Baklažánové sendviče s mozzarellou ako Kyklop

pondelok 30. októbra 2017

Halloweenske inšpirácie #1: Baklažánové sendviče s mozzarellou ako Kyklop

Ja viem, Halloween je čisto americký sviatok, ktorý u nás nemá miesto. Osobne si myslím, že spomienka na zosnulých má byť dôstojná, tichá a v pokojnej atmosfére. S blízkymi pri sviečkach, s myšlienkami na pekné chvíle, ktoré sme zažili s tými, čo už nie sú medzi nami. Avšak, voči vplyvom z internetu nie som imúnna. Celé to šialenstvo preniklo aj k nám, obchody sú plné strašidiel, dekorácií, masiek, sladkostí, z každej strany na vás vyrevúvajú reklamy a tak je príliš jednoduché podľahnúť. Neubránim sa tomu, že s obdivom vzdychám nad niektorými kreáciami z tekvíc, jedla, umelci sa predbiehajú, kto vymyslí nápaditejšie masky a dekorácie, nad dezertami mi často rozum stojí. A tak som sa rozhodla aj napriek tomu prispieť svojou troškou do mlyna.
Avšak! Myslím si, že tieto nápady možno využiť celoročne, nespájajú sa len s týmto oranžovým sviatkom. Práve to ma najviac presvedčilo o tom, že nie je úplne nemiestne uverejniť tento príspevok. Máte dieťa s problematickým vzťahom k jedlu? Nechce trebárs nejakú zeleninu, nerado je to a ono? No tak vytvoriť niečo milé, vtipné a iné ho možno navnadí na to, aby prestalo robiť okolky. Týchto kyklopov pokojne možno servírovať na detskej oslave (a prečo nie aj na dospeláckej, všakže?). Nieže by som nejaké vlastné ratolesti mala (božechráň..), ale viem, že podobné triky na ne často fungujú. Zamaskovať niečo do milšej podoby a hneď máte otvorené dvere.
Baklažán patrí medzi moje najobľúbenejšie druhy zeleniny (to už určite viete) a preto keď vycítim príležitosť spracovať ho v netradičnej forme, okamžite sa po nej vrhnem. Nuž, nieže by teraz šlo o revolučnú myšlienku, ako sendviče ich používam bežne, ale myslím si, že sú dokonalým podkladom pod vrstvu šunky, mozzarelly a olivové oko. Príprava je jednoduchá, rýchla, nenáročná, takže ak máte v úmysle naozaj ich chystať na väčšiu hostinu, prídu vhod, pretože sa môžete venovať aj iným pokrmom, ktoré stravníkom predložíte. Dajú sa pripraviť aj vopred, uschovať v chladničke a vytiahnuť v správny čas. Aké výhodné, no nie?
  • baklažán, nakrájaný na kolieska
  • 2-3 PL paprikovej omáčky >>Muhammara<< alebo kečupu
  • oregano
  • plátky dusenej šunky, s čo najväčším podielom mäsa (95% a viac je vítaných)
  • bochníky mozzarelly
  • zelené olivy
  • hrozienka
Kolieska baklažánu posypeme soľou a odložíme na 15 minút bokom vypotiť sa. Zrazenú tekutinu odsajeme servítkou a ochutíme ich oreganom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10-15 minút, kým nie sú mäkké. Povrch potrieme paprikovou omáčkou alebo kečupom, obložíme šunkou a priklopíme okom z mozzarelly. To pripravíme nasledovne: oválne časti syrovej gule odkrojíme, v strede vykrojíme dierku a umiestnime do nej polovicu olivy, reznou stranou nahor. Do olivovej dierky vložíme kúsok hrozienka ako zreničku. Množstvo použitých surovín upravte podľa počtu porcií. Servírujeme so šunkou, olivami, syrom a hrozienkami naviac!








Mimochodom, kto uhádol, že biele plátno na syr malo reprezentovať pavučinu, má u mňa sto bodov a pusu na čelo 😙😘😆! Dúfam, že vás tento recept neurazil v zmysle, že som si dovolila propagovať taký "dehonestujúci" sviatok, ako je Halloween. Ozaj, aký máte k nemu vzťah? Ste zásadne proti alebo práve naopak, pokladáte ho za milý a necháte sa nalákať atmosférou? 
Tak či onak, ako som napísala, recept či skôr inšpiráciu možno využiť aj pri inej príležitosti. Veď prečo sa nevrátiť do detských čias a trochu sa pohrať? 
Zajtra si dáme druhý "strašidelne" ladený recept, tak so mnou majte trpezlivosť. Zatiaľ prajem všetkým príjemný začiatok týždňa!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára