Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kelovo tekvicový šalát s chrumkavým cícerom a avokádom

pondelok 20. novembra 2017

Kelovo tekvicový šalát s chrumkavým cícerom a avokádom

Keby som mohla, jem tekvice každý boží deň. Ono.. nikto mi to nezakazuje, ale jednostranná strava organizmu ešte nikdy neprospela a tak sa snažím to aspoň v rámci možností striedať. Čo však v prípade, keď máte plný balkón tekvíc (a vzduchoprázdnu peňaženku..)? Hľadám preto aspoň iné kombinácie a variácie na recepty s týmito oranžovými krásavicami.
Tak napríklad pridaním cíceru do šalátu sa tento pokrm stáva ešte výživnejším, plnohodnotnejším, uspokojivejším. Nehovoriac o tom, koľko cenných látok sa v nich nachádza. A ak ich upravíme do najchrumkavejšej a správne korenenej podoby, úspech je zaručený. To isté platí o kele. Možno to nie je zelenina, ktorá by stála na popredných miestach hitparád, ale nemôžeme mu uprieť neoceniteľné vlastnosti a prínosy. Naviac, stačí správne zvoliť metódu spracovania a uvidíte, aká to vie byť delikatesa!
A keď už sme u nich, pochopiteľne tu zaúraduje avokádo. Tieto prirodzené tuky sú tým najlepším, čo môžete vášmu ťažko skúšanému ja dožičiť. Nástrahy počasia na nás číhajú na každom kroku, nehovorím o tom, že v snahe zarobiť si aspoň na slanú vodu (a všetky tieto dobroty) to často preháňame v práci, žijeme v strese a napätí, nemáme chvíľu pokoja a keď si už myslíme, že doma nájdeme útočisko a aspoň na pár minút si budeme môcť oddýchnuť, po otvorení dverí sa na nás napríklad zhrnie kŕdeľ detí, jeden podobne frustrovaný životný partner, klbko domácich miláčikov a často i iní rodinní príslušníci, či spolubývajúci. No jeden by sa z toho zbláznil, však?
A tak je len a len dobre, ak útočníkom nedáme šancu a naplníme svoje taniere kvalitnými potravinami.
Mimochodom, celý šalát je vegan friendly, takže ak ste naladení na túto nôtu, budete spokojní. Veď čo už môže byť zlé na sladkastej tekvici, ktorej tóny podporí štipka škorice a výrazná chuť mletej údenej papriky? Podobné koreniny na ucelenie chodu ochucujú aj cícer, navyše ale nesmieme zabudnúť na cesnak, trochu čili vločiek, pár kvapiek citrónovej šťavy a mletého koriandra. Je to moja nepriestrelná kombinácia čo sa týchto strukovinových guľôčok týka. Potom s nimi šup do rúry a piecť do extra chrumkavej podoby. Nech má ten šalát bohatú štruktúru!
Kel odporúčam trochu predvariť, myslím si, že je tak ľahšie stráviteľný, ale ak na to nemáte čas alebo ste jednoducho príliš pohodlní, kašlite na to, len ho poriadne premasírujte v zálievke a bude mäkký a poddajný.
Keď som už nakriakla tú štruktúru, lahodné, krémové avokádo čo sa len tak rozplýva na jazyku je skoro povinnosť! Naozaj neodporúčam vynechávať ho, je to správne pojítko medzi ostatnými zložkami. Nuž a na záver, taká paradajka dodá nielen farbu, ale i čerstvosť a sviežosť. To je to čo chceme!
  • časť maslovej tekvice
  • štipku škorice, mletej údenej papriky a granulovaného cesnaku
  • hrudku masla
  • ⅓ šálky cíceru, v suchom stave
  • opäť štipku škorice, granulovaného cesnaku, mletej údenej papriky + mletého koriandra, paprikových vločiek + šťavu z citrónu podľa potreby, soľ a mleté čierne korenie
  • paradajku
  • balenie kučeravého kelu alebo podľa potreby
  • 1-2 PL olivového oleja + 2 Čl citrónovej šťavy + 1 strúčik cesnaku + koreniny podľa chuti (aj všetky vyššie uvedené) + voliteľne 1 ČL tahini sezamovej pasty
Cícer na noc namočíme napučať, na druhý deň ho zlejeme a v novej vode uvaríme do mäkka. Scedíme a v miske zmiešame so všetkými koreninami s kúskom masla. Rozprestrieme ho na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri 180 °C pečieme 20-30 minút, kým nie je chrumkavý a zlatistý. 
Tekvicu nakrájame, rozložíme na plech (k cíceru, ak sa zmestí), ochutíme koreninami, obložíme maslom a pečieme pri tej istej teplote 10-15 minút, kým nie je mäkká. 
Kel natrháme na kúsky (zbavíme hrubej stredovej stonky) a dáme do hrnca s vodou. Privedieme k varu a varíme len 3-5 minút, kým nie je poddajnejší. Preložíme ho do veľkej misy, zalejeme olejom, citrónovou šťavou, tahini pastou a pridáme prelisovaný cesnak s ďalšími dochucovadlami. Dobre premiešame aby nasiakol zálievkou. 
Následnej všetko zostavíme na jeden tanier: na lôžko kelu rozložíme kusy tekvice, rozhodíme cícer, pridáme nakrájané plátky avokáda a paradajky a môžeme ešte preliať zvyšnou zálievkou, ak ostala v mise z kelu. Podávame s plátkom citrónu. 







Neviem, ako ste na tom vy, ale osobne som v pondelok nepoužiteľná. Neviem prečo, nie je to tým, že by som dlho ponocovala a potom nebola schopná vstať. To mi nerobí problém. Ale za ten víkend sa akosi organizmus z Go-Go-Go módu konečne nastaví na pokojnejšiu frekvenciu a potom sa mu nedarí dostať naspäť do tempa. Ale v tomto asi nie som ojedinelá, všakže?
Ako vy bojujete s takýmito stavmi? Máte zaručený recept? Sem s ním, musím bezpodmienečne vyskúšať!
Mimochodom, šalát možno pohodlne zabaliť do misky a preniesť podľa potreby. Ako? To sa dočítate v >>tomto<< príspevku (posledný tip na bentó). 

2 komentáre:

  1. Kel som už dlho nemala :) a celkom si mi naň spravila chute. Mňam. A moja rada na pondelky? Káva zapitá kávou :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale čo v prípade, ak kávu nepijem? Neznášam ju, nemôžem tú chuť vystáť. Ani "ťažký vysokoškolský život" ma k nej nenaviedol a to už je čo povedať 😆😆

      Odstrániť