Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Marinovaný baklažán a Buddha Bowl s fialovým batátom a karfiolovým Tabbouleh

štvrtok 14. decembra 2017

Marinovaný baklažán a Buddha Bowl s fialovým batátom a karfiolovým Tabbouleh

Dlho sľubovaný a dúfam, že očakávaný príspevok je konečne tu! Dnes vám odhalím recept na dokonalý domáci marinovaný baklažán z dielne mojej mamky. Báječne sa hodí do rôznych zeleninových misiek a šalátov, náplň do tacos a wrapov, ako chuťovka v Mezze podnose.. A mnohých iných ďalších pokrmoch, trebárs do omáčky k mäsu. Možnosti sú nekonečné a tak záleží len a len na našej kreativite ako s pohárikom tohoto zázraku naložíme. Nuž ale, najprv ho samotný musíme naložiť 😆. K tomu sa, samozrejme, dostaneme, ale nemôžem si odpustiť nejaké to úvodné kvákanie. Alebo by ste sa radšej zaobišli bez neho? To je vlastne dobrá otázka. Spätná väzba je dôležitá, preto ma informujte, či máte radi tieto moje dlhšie sprievodné články (ktoré som rozbehla počiatkom leta), alebo preferujete tri vety, aby sa nepovedalo a poďho radšej hneď k receptu.
Musím sa totiž vyjadriť k samotnej Buddha miske. Drahí, táto sa podarila na výbornú, jedna z mojich najlepších, ak nie rovno top 1! Je hravá, rozmanitá, štruktúrovaná, farebná, uspokojivá a bohatá. Má z každého rožku trošku.
Tak po prvé, spomínaný nakladaný baklažán. Ochutený kopcom cesnaku. Lahodný. Bodka.
Po druhé, výživné avokádo. Viete ako je to so mnou a vzťahom k tomuto ovociu. Áno, ovociu. Ktoré je prešpikované tukmi, ale len tými najlepšími, ktoré nám príroda môže poskytnúť. Krémové, jemné, delikátne. Láska do konca života.
A konečne, pečený ružičkový kel! Dovoz z domova, pretože z nepochopiteľných dôvodov čerstvý v Čechách nie je možné dostať. Nikde ho nemajú. Tesco, Kaufland, Lidl, žiadny z iných reťazcov. Ani na trhoch som ho nezočila. A tak mi ostali iba oči pre plač. Ale mamina bola tak láskyplná, že (okrem iných vecí, ktoré som nutne nepotrebovala), mi pri svojej návšteve jedno vrecko doniesla. A dcéruška sa mohla chvíľu vznášať blahom.
Okrem tejto zeleniny mi dodala aj malú vzorku domácich batátov. Na prekvapenie všetkých, urodili sa fialové. Tým lepšie, sú krajšie na pohľad! Chuťovo oproti oranžovým rozdiel nepoznať, aspoň ja som ho nepostrehla, ale tá nádherná tuho purpurová farba je elektrizujúca a spektakulárna. Dokonale vytŕča medzi ostatnými komponentmi taniera. Sladký zemiak pofŕkať tahini pastou a lahôdka ako vyšitá, naozaj!
Ďalšou zaujímavosťou pokrmu je arabská vsuvka v podobe Tabbouleh, v mojom prípade v nízko sacharidovej verzii z karfiolu. Premiešaný s olivami a hordou citrónu vytvára osviežujúci prvok, ktorý neodporúčam vynechať. Pre recept sa môžete inšpirovať >>TU<<, ale postupovala som trochu inak. Do základu prepašovala ešte olivy, namiesto korenín použila zmes Dukkah novo zakúpenú na vianočných trhoch (vygooglite si to, je to bežné dochucovadlo Blízkeho východu a náramne sa do takýchto jedál hodí) a uvarený karfiol naviac ešte opiekla vo woku, aby nadobudol ďalší, trochu iný chuťový rozmer. Dodalo mu to naozaj výnimočný ráz!
V neposlednom rade nesmiem zabudnúť na čerstvú zeleninu. Nejaké tie vitamíny nám zabezpečia čerstvé paradajky a surová mrkva, ktorú som znásilnila v špiralizéri a vytvorila z nej dokonalé dlhé chrumkavé špagety! Vtipne ozdobia misku a pohladia oko.
Som celá bez seba, keď to konečne raz na mojom tanieri aj nejako vypadá, nie ako jeden nesúrodý chaos. Takto by som si predstavovala väčšinu mojich obedov. Aby boli plné chutí, farieb, textúr a obsahovali potraviny zo všetkých skupín živín. Napokon, tak by to ideálne malo vypadať vždy.

Marinovaný baklažán (na 1 veľký pohár):
  • 800 g baklažánu
  • 350 ml vody
  • 1 PL soli
  • 400 ml octu
  • 6 strúčkov cesnaku
  • 1 feferónku
  • zvazok petržlenovej vňate
  • 300 ml olivového oleja
Baklažán ošúpeme, rozštvrtíme, nakrájame na tenké plátky a dáme do misy. Vodu, soľ a ocot zmiešame, nalejeme na baklažán a dôkladne ponamáčame. Zaťažíme tanierom, aby bol skutočne ponorený v náleve a necháme cez noc odležať. Na druhý deň ho necháme dobre odkvapkať, následne rozprestrieme na utierku a 3-4 hodiny necháme sušiť, najlepšie na priamom slnku. Eventuálne môžeme sušiť v rúre rozohriatej na 60 °C po dobu asi 1 hodiny.
Medzitým ošúpeme cesnak, nakrájame ho na tenké plátky a petržlenovú vňať nahrubo nasekáme. Baklažán, cesnak, feferónku a vňať zmiešame so 100 ml olivového oleja. Zmes naplníme do čistého pohára a zalejem ďalším množstvom oleja tak, aby bol baklažán úplne ponorený. Dôkladne uzavrieme a necháme niekoľko dní pred konzumáciou odstáť, nech sa všetky zložky a chute prepoja.

Buddha Bowl:
  • 1-2 PL baklažánu
  • niekoľko kúskov pečeného ružičkového kelu (ochutiť obľúbeným korením, rozhodiť na plech, obložiť kokosovým olejom, piecť 10 minút na skus)
  • 1 malý fialový sladký batát (v celosti aj so šupkou poprepichovať nožom alebo vidličkou, uložiť na plech, piecť 15 minút, kým nie je v strede mäkký) 
  • 1 ČL tahini
  • 3-4 PL karfiolového Tabbouleh s olivami (uvarený karfiol nadrobno posekať, pridať do woku s kokosovým olejom, prelisovaným cesnakom, ochutiť korením Dukkah, zaliať citrónovou šťavou podľa potreby, zmiešať s olivami plnenými sardelovou pastou a smažiť do zlatista)
  • pol avokáda
  • niekoľko koktejlových paradajok
  • špagety z čerstvej mrkvy
Do veľkej misy uložíme kôpku Tabbouleh, porciu nakladaného baklažánu, upečený kel a batát, ktorý rozrežeme a pofŕkame tahini pastou. Doplníme avokádom, paradajkami a mrkvovými rezancami. Všetko môžeme dodatočne posypať zmesou Dukkah, či čerstvými bylinkami a pokropiť citrónom.








Tak vážení, čo na to hovoríte? Nie je to úplne dokonalé? Bohaté a rozmanité, svieže, ale zasycujúce zároveň, netradičné, no vyvážené, plné aróm a vrstiev. Pokrm ako z nebies. Viem, vystatovať sa je odporné, ale nestáva sa často, že by som bola so sebou natoľko spokojná, aby som bez výčitiek mohla zhodnotiť: ||Jar||, odviedla si dobrú prácu. Ťap-ťap po pleci. Ale to je len môj subjektívny názor, vy si môžete myslieť niečo úplne iné a totálne ma zotriete. Aj na to som pripravená. Takže ak sa vám čokoľvek nepáči, máte výhrady a pripomienky, sem s nimi! Píšte, nech nemám utkvelé predstavy a nežijem v omyle. Budem za to vďačná. 

2 komentáre:

  1. Tak som sa dockala! :D Dakujem za recept na baklazan :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja viem, trvalo mi to, prepáč. Ale lepšie neskoro, ako nikdy.
      Ďakujem!

      Odstrániť