Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Inšpirácia: tanier pečenej zeleniny

štvrtok 25. januára 2018

Inšpirácia: tanier pečenej zeleniny

Ahoj, moji milovaní! Dlho som váhala, zvádzala som vnútorný boj, nevedela som sa rozhodnúť, či nasledovný príspevok napísať. Ako vidíte, dospela som k pozitívnej odpovedi, pretože máte možnosť sa podívať do môjho taniera a možno odkukať trochu inšpirácie.
Ide o to, že koniec koncov neprichádzam s ničím novým a prevratným, čo sa pokrmu ako takého týka. Žiadne exotické suroviny, nijaké prevratné metódy, chýbajú kreatívne kombinácie. Takže skutočne bolo nutné nosiť drevo do lesa a zahltiť internet niečím, čo tu už bolo dva a miliónkrát?
Áno. Pretože ja sa dokážem nadchnúť i tak niečím obyčajným, ako je zostava pár surovín, keď to pekne vypadá a má nejakú estetickú hodnotu. Tým nechcem povedať, že môj výtvor je umeleckým dielom, ktorého by sme sa vlastne nemali dotknúť, ale vystaviť niekde vo vitríne a chodiť sa ním kochať každý deň. Pointa je v tom, že niekedy potrebujete, aby vaše pokrmy vypadali uhladene, zaujímavo, netradične, zapôsobili vizuálne. Určite viete, čo mám na mysli. Chcete pripraviť novému priateľovi niečo pod zub, nestráviť nad tým príliš veľa času, spoľahnúť sa na to, že jedlo nepokazíte, ale zároveň to musí vypadať ako presný opak toho, čo som napísala. Nech si o vás myslí, aká ste fenomenálna kuchárka a že bude stáť za to opatrovať si vás ako v bavlnke.
Alebo čo taká protivná svokra? Na ňu možno tiež občas musíte urobiť dojem. Plánujete oslavu s kopcom hostí? No tak nech sa im sliny zbiehajú už od dverí! V takýchto situáciách sú podobné obrázky na internete záchranným kolesom a ja som sa niektorými z nich rovnako nechala inšpirovať. Nemusela som síce nikoho uchvacovať a omotávať si okolo prsta (jedine tak svoj rozmaznaný žalúdok), ale prečo by som nepotešila aj svoje oči? Preto som obetovala niekoľko (desiatok) minút a zostavila nasledujúci tanier. Použijeme:
  • červenú repu pečenú v alobale a následne osmaženú na panvici, pre tú extra chrumkavú kôrku #tochceš  
  • pečený ružičkový kel
  • pečené šampiňóny - v celku, vypadajú nádherne, najmä tie malé klobúčiky
  • pečenú mrkvu
  • naparenú brokolicu
  • špajdle
  • hviezdičky badiánu
  • trochu zelene na ozdobu
  • korenie Dukkah
Ružičkový kel so šampiňónmi na striedačku napichnutý na špajdľu prináša zaujímavý usporiadaný a elegantný efekt. Tým, že mrkvu nakrájame na šikmé kolieska dosiahneme nielen vtipnejší vzhľad, ale aj krehkejšiu chrumkavejšiu štruktúru. Krok naviac pri restovaní už upečenej repy je vítaný, na panvici trochu skaramelizuje a nadobudne lahodnejšiu sladšiu chuť. Pre ešte kreatívnejšiu prezentáciu z jednotlivých koliesok môžeme formičkami na keksy vykrajovať rôzne tvary. Také hviezdičky, kvietky, srdiečka, to bude naozaj potešenie pre oko a zaujme i detských stravníkov. A aby to nebolo len o tvaroch, ale i farbách, k purpurovej, oranžovej, hnedej musí prísť ešte nádherná sýta zelená v podobe brokolice. Celé dielo posypeme bylinkami a korením, čo mu dodá hlbšiu dimenziu. Veď viete, ako keby ste si na tvár aplikovali trblietky a glitre/flitre. Nuž a na záver, prečo nesiahnuť aj po prírodných zdrojoch nevšedných tvarov? Ak sa nám nechte vyťahovať vykrajovačky, rozhoďme po povrchu hviezdičky badiánu a o pokrm ako z inej galaxie máme postarané 😊.  




Čo na to hovoríte, priatelia? Upútali tieto snímky aspoň trochu vašu pozornosť? Dali by ste sa prehovoriť na to stráviť pri prestieraní viac času a obetovať ho prezentácii? Alebo je to podľa vás úplná hlúposť a spoľahnete sa jedine na chuť, o čo vlastne primárne ide. Za tým si stojím, nechcem tvrdiť, že ak jedlo nevypadá reprezentatívne, nemá čo robiť na tanieri. To by som sa nikdy nenajedla! Väčšina misiek u mňa vypadá ako jedna neforemná masa. Ale ako o sebe tvrdím, som umelecky založená duša a preto ma teší, keď to z času na čas aj oku lahodí.
Aký je váš názor na foodstyling?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára