Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Paradajkové kari s pečeným batátom a brokolicou

piatok 2. februára 2018

Paradajkové kari s pečeným batátom a brokolicou

Prirútil sa na nás február. Prirýchlo? Alebo ani nie? To záleží na uhle pohľadu každého z nás. A podmienkach. Viete ako to je: ak robíte niečo, čo vás baví, čas uteká neuveriteľne rýchlo a naopak, niekedy sa cítime, že aj sledovať ako nám rastú vlasy je záživnejšie než trebárs porada/prednáška/otrasný film a číslice na hodinách proste stoja a stoja..
Tohtoročná zima je mimoriadne zvláštna, ak je vôbec vhodné tento termín použiť, pretože sa zdá ako neadekvátny a nevystihujúci. V niektoré dni to vypadalo skôr ako na jar a pri 12 °C teplotách to v niektorých častiach našich zemí dokonca rozkvitlo. Avšak, údajne sa k nám ešte vrátia mrazivé podmienky, preto by sme na to mali byť pripravení. Po prvé, neodkladať kabáty a hrubé svetre, po druhé, je dobré niekam bokom si odložiť hrejivé a uspokojivé recepty na výživné jedlá, ktoré nás potešia v takých nehostinných podmienkach.
Dobré husté a trochu (či viac) pikantné kari je na to ideálne, preto vám do pozornosti dávam dnešný recept. Dobre, priznávam, je aj jednoduchší spôsob ako pripraviť kari, minimálne nemusíte podstupovať krok naviac a zeleninu zvlášť piecť, všetko sa dá naložiť do jedného hrnca a zbaviť sa dvoch-trochu nepotrebných úkonov. Ale! Prihováram sa za to, aby vás nepremohla lenivosť a apelujem na jazykové receptory! Pečená zelenina tomuto pokrmu dodá o niekoľko levelov bohatšiu arómu a nezameniteľné tóny, ktoré by sme obyčajným varením nedosiahli. Minimálne sa tým zvýrazní sladkosť batátu a akoby "údený" nádych brokolice - čiže niečo, čo mňa osobne vždy dostane. Okrem toho, nie je to zase až tak časovo náročné či vyčerpávajúce, aby vás to kompletne odradilo. Zelenina strávi v rúre pár minút, umyť jeden plech tiež nie je na zabitie (naviac, ak použijeme papier na pečenie, môžeme ho recyklovať niekoľkokrát a vybavené).
Toto kari je netradičné i v ďalších ohľadoch: obsahuje paradajkový pretlak, ktorý možno pre tento indický pokrm nie je až taký bežný, naviac, omáčka je zahustená nielen kokosovým mliekom, ale aj samotnou zeleninou. Rozhodla som sa totiž hlúbik z brokolice rozmixovať, takže vytvorí jej základ. Nič nevyjde navnivoč a získame tým skutočne hustú kompaktnú a bohatú omáčku. Skvelé!
Potom je to vlastne už len o koreninách, bez nich by to nemohlo fungovať. Odporúčam ich množstvo regulovať podľa toho, čo obľubujete a komu sa jedlo bude servírovať. Ak to zahŕňa aj detských stravníkov, bola by som opatrnejšia, predsa len, ich jazýček nie je na také výrazné vnemy zvyknutý. Napriek tomu, úplne ich nevynechávajte, aj stopové množstvá dokážu vykúzliť zázraky.
  • veľký sladký zemiak
  • menšiu hlavičku brokolice + jej hlúb
  • trochu masla
  • mleté kari, soľ a čierne korenie
  • Na omáčku:
    • hrudku masla
    • menšiu červenú cibuľu
    • 2 strúčiky cesnaku
    • pol malej konzervy paradajkového pretlaku
    • 2 PL kečupu (domáceho - ostal mi, dala som, nie je povinný)
    • 1 ČL červenej kari pasty
    • plechovku kokosového mlieka - prevažne všetku hustú časť + trochu kokosovej vody
    • ½ - 1 ČL kurkumy
    • 1 PL sójovej omáčky
    • šťavu z ½ limetky
    • soľ podľa potreby
Batát umyjeme, ale nešúpeme a nakrájame na kusy s veľkosťou sústa. Brokolicu rozoberieme na ružičky, hlúbik nakrájame na kolieska a všetko rozložíme na plech s papierom na pečenie. Ochutíme kari a čiernym korením, soľou a obložíme maslom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10-15 minút, kým zelenina nie je na skus.   
Medzitým v panvici na hrudke masla opečieme nasekanú cibuľu. Pridáme cesnak, kari pastu, kurkumu, sójovú omáčku, limetkovú šťavu a soľ. Opekáme, kým všetky koreniny nie sú obalené maslom a nerozvinie sa ich aróma. Prilejeme kokosové mlieko, paradajkový pretlak, kečup a varíme, aby sa tekutina o tretinu zredukovala.
V tomto momente by mala byť hotová zelenina, takže brokolicovú stonku pridáme do omáčky a všetko spolu rozmixujeme - buď pomocou tyčového mixéra alebo preložíme do stolného či robota. Rozmixujeme na hladkú hmotu a konzistenciu regulujeme prilievaním kokosovej vody z dna konzervy. Chceme, aby omáčka bola redšia, stekala z lyžičky, nie ako betón. Koštujeme a ochutíme podľa toho, čo sa nám ešte žiada.
Zeleninu naložíme do misiek a bohato zalejeme dávkou kari. Ozdobíme bylinkami a podávame, buď ako samostatný chod alebo prílohu k ryži.









Ani nepriateľské svetelné podmienky mi nebránia, aby som to tu zahltila nevzhľadnými fotografiami. Nenechajte sa nimi odradiť, toto bohaté a výživné jedlo je ideálne ak potrebujete zahriať a prebrať telo zvnútra. Tým, že je tak husté a aromatické, postaví na nohy skoro aj mŕtveho a zaručí nám, že budeme schopní fungovať na plný plyn, nech sa deje čo sa deje, fujavica útočí a fúriky padajú. 
Vyskúšajte a nech vám padne na úžitok!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára