Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hustý krém z muškátovej tekvice s karamelizovanou cibuľou v tekvicovej miske

piatok 25. septembra 2015

Hustý krém z muškátovej tekvice s karamelizovanou cibuľou v tekvicovej miske

Takže po špagetovej, Hokkaido a maslovej tekvici tu máme ďalšiu, muškátovú. Kupovala som ju po prvý raz a mala som od nej veľké očakávania ☺. Nesklamala! Ako som sa vyhrážala, prinášam vám ďalší recept na túto typicky jesennú plodinu, ktorý bezpodmienečne musíte vyskúšať! Po prvé, hustý krém, v ktorom takmer stojí lyžica je mimoriadne vhodný do sychravého počasia. Hlavne ak mu dodáme jemne ostrý ráz prostredníctvom čili omáčky. Po druhé, mierne sladká cibuľa ako posýpka navrch určite nie je krokom vedľa. Po tretie, hrsť tekvicových a slnečnicových jadierok, aby nám to pod zubami trochu chrumkalo je vítaný bonus. No a po štvrté, použiť tekvicu ako servírovaciu misku, ktorú možno zjesť?! Čože?! To musí ohúriť každého stravníka, nehovoriac o tom, ako efektne to vypadá! Takže sčítané a podčiarknuté, neopovážte sa tento recept ignorovať!

Tekvicový krém:
  • 1/2 muškátovej tekvice
  • olivový olej
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • bylinkovú soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL údenej papriky
  • trochu nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/2 ČL čili omáčky
  • 2 šálky vody/vývaru
  • 1/3 šálky mlieka
Karamelizovaná cibuľa:
  • 2 malé červené cibule
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1 ČL medu
  • trochu soli
Tekvicová miska:
  • 1/2 muškátovej tekvice
  • bylinkovú soľ, mleté čierne korenie, údenú papriku podľa chuti
  • trochu olivového oleja
  • hrsť tekvicových a slnečnicových jadierok
Muškátovú tekvicu prerežeme napoly vodorovným rezom. Z oboch polovíc odstránime jadierka. Vrchnú časť môžeme ošúpať a nakrájame na malé kocky. Zo spodnej časti vydlabeme ešte trochu dužiny a tiež ju nakrájame na menšie kusy. Misku potrieme olejom, ochutíme soľou, korením a paprikou a dáme piecť do vyhriatej rúry. 

Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak nastrúhame. Na olivovom oleji orestujeme tekvicu, kým nechytí farbu, potom pridáme cibuľu a cesnak a ešte chvíľu opekáme. Zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme soľ, korenie, papriku, čili omáčku, muškátový orech a varíme domäkka. Keď je tekvica hotová, trochu vody prelejeme bokom a rozmixujeme ju tyčovým mixérom. Pridáme mlieko a vrátime na sporák. Ak je krém príliš hustý, môžeme ho zriediť odloženým vývarom. Konzistenciu regulujeme podľa vlastných preferencií. 


Medzitým pripravíme cibuľu: nakrájame ju na osminy a na oleji (alebo ešte lepšie na masle) ju speníme do sklovita a pridáme ocot a med. Dusíme, kým cibuľa nezačne karamelizovať, trvá to niekoľko minút, chce to trpezlivosť a častejšie miešanie, aby sa nepripálila. 


Keď krém po pridaní mlieka zovrel, vyberieme tekvicovú misku a naplníme ju (možno nám trochu krému ostane, necháme si ho na ďalší deň ☺). Vrátime späť do rúry a necháme dopiecť. 
Na záver servírujeme posypané karamelizovanou cibuľou a jadierkami. 



Chrumkavé jadierka, sladká cibuľa, pikantný krém, dohromady delikatesa!



Miska, ktorú netreba umývať, no nie je to skvelé?



Hotovo, dojedené!


Dobre, príprava je trochu prácnejšia ako inokedy (veď viete, že mám najradšej jedlá, ktoré možno expresným spôsobom nahádzať na tanier), ale stojí za to sa jej venovať, výsledok je ohromný. Chutné jedlo, ktoré navyše fantasticky vyzerá, uznajte, tá oranžová je pútavá!
Škoda len, že je pod mrakom a fotky sú dosť tmavé, úplne presne nevystihujú skutočnosť, ale v tom prípade je na vás, aby ste sa presvedčili, že netrepem a vyskúšali!

2 komentáre:

  1. Wow, neuveriteľne to vyzerá, chválim! Niekedy sa musím odhodlať to vyskúšať, všetko na tom vyzerá dokonale. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu, naozaj ma to teší! Rozhodne sa prihováram za to, aby si vyskúšala, určite neoľutuješ.

      Odstrániť